LA VALLDENEU

Església de St. Pere de Valldeneu, St. Martí de Centelles

Sant Pere de Valldeneu és una església coneguda ja al 1007, situada en un petit replà als peus dels Cingles de Bertí, que tanquen el panorama a ponent. En aquelles èpoques va ser l'església parroquial de Valle Danielis o Vilar Daniel i era una de les set parròquies que formava part del terme del castell de Centelles, primer baronia i que, posteriorment, va esdevenir comtat.
Valldeneu (1931) Foto arxiu: AEC

L'església consta d'una nau capçada per un absis semicircular, mentre que en èpoques posteriors van afegir-s'hi tota una sèrie de capelles laterals. L'absis, orientat a l'est com en la majoria de construccions romàniques, té una sèrie de tretze arcuacions cegues, de les que només deu en són visibles, i annexat hi ha una absidiola sense decoració ni finestres. La nau, coberta per una volta d'ametlla, no dóna senyals de l'existència tant de l'absis com de l'absidiola.
Va patir tota una sèrie de modificacions durant el segle XVI, l'element més destacat de les quals sembla ser que és el campanar de torre que es troba a ponent de l'edificació, al costat de la façana d'entrada, de planta quadrada i força rabassut. El portal d'accés a l'església és d'arc de mig punt adovellat, coronat per una rosassa.
Al costat de la façana es poden veure tot un seguit de panteons, amb unes lloses que contenen gravats de l'època medieval; i davant per davant hi ha el cementiri. Enganxada a la parròquia, en un nivell un xic inferior, hi ha can Esglésies, on en el portal adovellat es marca l'any 1599, mentre que la rectoria es troba força allunyada de l'església.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada